Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Enköping, WGYnytt:

Strejk avblåst 

2024-04-18 / Linnea Kling

Westerlundskas rektor, Daniel Hellström, uttalar sig om strejkvarslet.

Kommunal varslade om strejk i kommuner och regioner runt om i Sverige. Anledningarna till att man flaggade om strejk var den låga lönen och dygnsvilan. Strejkhotet är nu över och ett nytt avtal är påskrivet.  

Från och med idag, den 18 april 2024, varnades vi om att en strejk kunde bryta ut. Elever och förskolebarn vädjades att äta ordentlig frukost, då skollunchen inte kunde garanteras. Istället beordrades elever att ha med sig egen skollunch, vilket det fanns delade meningar om. Bergvretenskolan i Enköping var en av de skolorna som tidigt förberedde sig inför en eventuell strejk. De köpte in mackor och pålägg på tub för att lösa matfrågan.  

Dessutom skulle hela kommunens städenhet gått i strejk om inte avtalet blivit klart. På Westerlundska gymnasiet informerades elever om att städningen skulle påverkas. Ungefär varannan toalett hade stängts av på grund av hygienskäl. Matsal skulle ha städats, men inte resterande lokaler på skolan.  

- Strejker är alltid problematiskt när det påverkar skolan, oavsett vem det är som har varslat. Det blir snabbt smutsigt och ohygieniskt. Igår fick vaktmästaren låsa hälften av toaletterna, för att kunna växla mellan de låsta och öppna toaletterna, just av hygienskäl. Det säger Daniel Hellström, rektor på Westerlundska gymnasiet. 

- Jag vet att det blir problematiskt då man inte kan städa eller servera mat på skolor. Jag kände mig lättad och nöjd igår kväll då vi fick beskedet om att strejken inte blir av, säger Daniel.  

Under dagen kom medlare fram till ett föhandlingsförslag och strejkhotet är över. Det nya avtalet innehåller både vissa lösningar på frågan om dygnsvilan och även frågan om löneprocessen. Löneökningarna kommer i genomsnitt ha ett värde på 985kr, där 450kr är en individgaranti, detta gäller från och med 1 april.  

- Jag tycker det är bra att man inte ger sig, att man går emot och att vi får igenom våra krav som ställts. Det är inga orimliga krav. Även om jag tycker att strejk hade kunnat varit bra, så känner jag mig väldigt nöjd med de nya avtalet, säger Ingela Spång, städerska på Westerlundska.  

Läs artikeln på WGYnytt    |    Till skoltidningen WGYnytt