Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Långfredag

2022-04-14 /

I stort sett i alla kyrkor i Sverige finns ett krucifix som visar korsfästelsen. Bilden Velázquez från 1632.

Domen och avrättningen

Bland de kristna är påsken den största högtiden under året. Den handlar om Jesus död och uppståndelse. Långfredagen var den dag då Jesus korfästes på Golgata. Men hur gick det till? På natten mellan torsdag och fredag arresterades Jesus efter att han förråtts av en av sina lärljungar, Judas. Han ställdes inför rätta men då det var romarna som härskade i Jerusalem kan man tänka sig att de dömde honom. Pontius Pilatus som var Roms representant kunde inte se att han begått något brott så han skickade Jesus till det lokala prästerskapet och förhördes också av dem och fördes åter till Pilatus som fortfarande inte såg att han gjort något brottsligt.

Så en klassisk fråga är vem dömde Jesus och på vilken grund.  Det var inte en rättegång som vi uppfattar en sådan. Han dömdes till att korsfästas och i tretiden på eftermiddagen dog han på korset. Han togs ned från korset og begravdes i en grav som huggits ut i en klippa och de sörjande rullade en sten framför ingången.


Fram till 1969 var långfredagen verklingen lång, åtminstone för barn, man skulle hålla sig inne den dagen. Fram tills dess var allt stängt på långfredagen, utom kyrkan,  radion spelade sorgemusik och TV visade allvarsamma program. Idag är långfredag som vilken helgdag som helst för de som inte går i kyrkan.

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis