Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Gävle, Gevaliensis:

Våffeldagen

2024-03-24 /

Från barnalstrande till våfflor

Efter att ha frågat några elever vid Vasaskolan om de visste varför vi firar våffeldagen den 25 mars insåg redaktionen på Gevaliensis att här fanns en folkbildningsuppgift.

Helgdag
Fram till 1953 var våffeldagen en röd dag i kalendern alltså en helgdag som gav eleverna ledigt och gjorde att landet stannade. Det var kanske  Nu var kanske inte så att man var ledig bara för att äta våfflor men det var ett välkommet avbrott. Namnet våffeldagen har tillkommit genom en folklig förvanskning av dagens rätta namn Vårfrudagen. Våfflorna kom långt senare.

Jungfrufödsel?
Enligt Biblen var det denna dag som ärkeängeln Gabriel som kom till Maria och berättade för henne att hon skulle föda Guds son. Därför kallas dagen även för Jungfru Maries bebådelsedag.
Maria som var trolovad med Josef blev riktigt bekymrad när ärkeängeln kom och undrade hur det här skulle gå till eftersom hon aldrig varit tillsammans med en man.  Gabril lugnade henne och sade: "Helig ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son." 

G
enom historien har många tvivlat på att någon helig ande skulle varit  inblandad i Marias graviditet trots att detta är en viktig kristen trosats. Vid Vasaskolan ifrågasatte en elev denna historia redan kring 1670 då han hävdade att historien var ett påhitt och att "Kristus är en horunge, jungfru Maria en hora och Josef en horkarl." Llltså att det var Maria och Josef som var Jusus föräldrar utan att vara gifta. För detta miste han livet genom halshuggning för att ha hånat bibeln och den kristna tron.

Idag äter vi våra våfflor med god aptit med vetskapen om att det är början på en graviditet och att det är exakt nio månader, till juldagen, Jesus födelsedag.


Varför inte prova Cajsa Wargs våffelrecept från 1755 se nedan.

Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt.

NB. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Till 15 laggar:

  • 3 ¼ dl sur tjock grädde eller crème fraîche 
  • 6 ½ dl vatten 
  • 1 ¾ dl smält smör 
  • 2 ägg 
  • ca 5 dl vetemjöl

Utdrag ur: Cajsa Wargs Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber 1755.

Den spanske barockkonstnären Bartolomé Esteban Murillo tänke sig bebådelsen på detta sätt kring 1650.

Läs artikeln på Gevaliensis    |    Till skoltidningen Gevaliensis