Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

Hur är det att börja på "Sexårs" ?

2021-10-05 / Strandarens reportrar

Nu är det dags för ett nytt läsår på Strandskolan och några av Strandarens reportrar bestämde sig för att gå ner till de nyinskolade sexårsbarnen för att genomföra en intervju.

Vi inledde denna intervju med att fråga dom sex 6-åringarna om deras namn. De hette Elisa, Alma, Oskar, Helmi, Arianne och Noah. Alla hade så pass mycket energi att de knappt kunde sitta stilla på stolarna under hela intervjun. Skolmaten var enligt några faktiskt riktigt bra medan några av de inte tyckte om den så mycket, men alla sex kunde i alla fall komma överens om att spagetti bolognese och pannkakor var favoriten.   

Alla kunde intyga på att det var spännande att börja i skolan och att varje dag hittills hade varit rolig och bra. Vi frågade vilka förhoppningar de hade på skolan och vad de ville lära sig. 

- Allt! Jag vill lära mig allt, svarar Elisa och Alma i kör.

- Jag vill lära mig att läsa och skriva, svarar Oskar och Arianne.

- Jag kan redan läsa och skriva lite, jag vill lära mig svåra mattetal, utbrister Helmi.

- Och jag vill lära mig hela alfabetet, säger Noah därefter.

De flesta 6-åringarna har bestämda drömmar om vad de ska bli när de växer upp. Oskar drömmer om att bli pizzabagare och Alma vill bli ridlärare med tanke på hennes stora ridintresse. Elisa vill bli doktor och hjälpa många sjuka och Noah vill bli astronaut. Arianne har inte riktigt bestämt för vad hon ska bli.

Vi frågade också om de hade några mobiler än och svaret var enkelt. De har ännu inte fått några mobiler förutom Noah som använder sin mobil till att ringa. Därefter frågade vi en väldigt spännande fråga som vi fick många bra svar på:

Om ni fick önska er en sak i livet vad skulle det vara? 

- Allting!!, svarar Elisa stolt.

- Jag också, och en kanin, säger Alma.

-  Jag skulle önska mig en gullig hundvalp, säger Oskar tätt inpå.

- Och jag vill ha en egen bondgård med alla djur man kan tänka dig, säger Noah.

Barnen önskade sig många många djur men en som önskade sig något speciellt var Helmi:

- Jag skulle önska mig att lära mig mer finska, jag vill kunna det när jag åker dit igen. Mitt favoritdjur är lokatt så jag vill nog inte ha något husdjur.

Vi bad också barnen att beskriva deras absoluta drömdag. Det hela skulle börja med bio, glass och godis.
Därefter skulle de åka till en lekplats och sedan till Östersund.
Efter det skulle de sova över hos farmor. De skulle leka sina favoritlekar som till exempel kurragömma eller kull.
Något som också var populärt var TV-tittandet och där var det svt barn som gällde. Favoritprogrammen är “Paw patrol”, “Ett fall för Kluro” och “Charlie och Lola”. 

Sist men inte minst frågade vi också vad barnen förväntade sig av deras skoltid. Det var en klurig fråga men nästan alla var överens om att de ville lära sig lära sig läsa, skriva, lösa svåra mattetal, simma och att skriva alfabetet. Alla var väldigt spända på vad som väntade dem och tyckte att det var jättekul att vara i skolan.

 

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren