Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

Jag har gått på den här skolan i tio år

2020-06-06 / Jakob Holmqvist Enander

Jag har gått på den här skolan i tio år. Alltså två tredjedelar av mitt liv. Den jag är och vad jag gör har alltså formats på den här skolan. Jag har lärt mig många olika saker under den här tiden och inte alls bara saker som har med skolan att göra. Saker som kommer följa med mig i resten av mitt liv och som jag kommer ha mycket nytta av i framtiden.

När jag började här så var jag väldigt blyg. Jag kan ärligt säga att jag var en helt annan människa än vad jag är nu. Jag började i en klass där jag endast hade en kompis som jag var väldigt nära med. Det är självklart att det var en trygghet att ha en person som man kände som ingen annan men samtidigt var det jobbigt, att ha så få vänner.

När jag blev lite äldre så fick jag betydligt fler vänner, jag lyckades få ett kompisgäng med en grupp av flera människor som jag kom väldigt nära. För första gången så kunde jag åka iväg och vara med flera personer samtidigt och även alltid ha någon att vara med. Men precis som ett äpple på ett äppelträd som tillslut mognar och faller till marken så gjorde även jag de.

Jag bestämde mig för att byta kompisar och umgänge helt, jag hade mognat och blivit en annan person nu. Jag släppte samtliga av mina gamla kompisar och skaffade samtidigt många nya. Detta har varit en viktig del i mitt liv då jag nu har lärt mig att kunna rensa ut vilka personer som jag vill behålla i mitt liv och inte. Det är en egenskap som jag är väldigt glad att jag har fått och jag tror verkligen att jag kommer ha användning av den i resten av mitt liv. 

Men det är inte bara mina kompisar och mitt umgänge som har förändrats och formats under mina tio år på den här skolan. Mina betyg och min ambition att lyckas i livet har även fått form här. Jag har alltid pluggat ganska mycket, mycket av min tid har alltid lagts ner på skolan.
Men trots all tid som jag la ner på plugg så fick jag ändå ganska dåliga betyg i början av min skolgång, jag kommer ihåg att jag gick hem besviken, ledsen och helt förstörd en skolavslutning på grund av mina betyg. Men senare så har jag ändrat min syn på skolan,.
Jag insåg att det inte  handlar om att plugga mycket för att få bra betyg utan det handlar om hur man pluggar och även att förstå det man pluggar. Efter jag insåg det så har allt förändrats, jag har kunnat plugga mycket mindre men samtidigt få mycket bättre betyg vilket har varit en stor lättnad för mig och jag kommer ta med mig detta till gymnasiet för att göra min gymnasietid så rolig, lyckad och lätt som möjligt. 

Jag har gått igenom så många timmar, lektioner, dagar, terminer och år på den här skolan och det är klart att det kommer att vara svårt att lämna och kommer det såklart vara jobbigt. Vissa av kompisarna som man har här kommer man att tappa kontakten med helt och att gå in i dem här lokalerna varje dag har varit en trygghet. Men samtidigt så känns det också väldigt skönt. Jag har fått mina fjädrar på vingarna och rötterna som jag behöver för att klara av gymnasiet och gå vidare i livet. Jag känner mig klar i grundskolan och längtar så mycket till jag kan säga hejdå till Strandskolan för alltid. Denna tid har varit så lärorik och jag har minnen som jag kommer ta med mig i hela livet härifrån.

Tack.

 

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren