Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

List, envishet och en hel del mod

2019-10-15 / Alice Ågren

Emma Fäldt, som författaren heter, skrev under 2019 en barndeckare om Tellusskolan. Bokens namn: “Tellusskolan - den dolda sanningen”, ger en ganska bra bild av dess innehåll. Den är fylld med mycket detektivarbete som passar som hand i handsken för mellanstadieelever.

Kortfattat handlar deckaren om Alicia, huvudledare och enda medlem av skoltidningen Tellusbladet, som har tagit sig an uppgiften att skriva en artikel om skolans 100-årsjubileum. Hon tvivlar och tvekar länge på vad hon ska ta med i artikeln, men snart upptäcker hon hemligheter som går längre bak i tiden än hon först trott. Alicia, tillsammans med sin nyfunna kompis Noah, dyker djupare in i skolans bakgrund och försöker ta reda på sanningen bakom alla mysterier.

Jag tycker att Emma Fäldt gör ett fantastiskt jobb på att ta fram det bästa i en barndeckare.

Jag tycker att hon har fått med en väldigt vardaglig stämning över boken, det vill säga att båda huvudkaraktärerna visar en ganska så realistisk bild över hur det är att växa upp under 2019. Det leder till att man känner sig hemma bland karaktärerna och kan relatera till hur dem känner och vad dem gör. Jag tycker också att huvudkaraktärerna utvecklas mycket under bokens gång, speciellt tycker jag att Noah blir mer självständig och vågar fråga och sedan ta hjälp när han verkligen behöver det. 

För att inte vara en deckarfantast, gillar jag ändå bokens handling rätt så mycket. Jag tycker det är underhållande med mysteriet som man först inte tror är så djupt men man sedan får reda på information som ändrar handlingens riktning. Bokens handling blir heller inte långtråkig då man hela tiden får ny information som gör en sysselsatt med att försöka lösa pusslet om Tellusskolan. 

I boken står det även mycket som jag tycker har ett bra inflytande på åldersgruppen. Det står exempelvis: “- Att inte ge upp och kämpa för det man tror på är väl alltid rätt?”.
Jag tycker att det visar att Emma Fäldt verkligen vill inspirera barn att vara den dem vill och tro på deras åsikter.
Boken har också små aspekter som handlar om fördomar och hur man lätt dömer folk på utsidan utan att faktiskt ha någon aning om hur personen är på insidan. I boken tycker jag författaren tar upp det på ett snyggt sätt och gör så att karaktärerna tänker om och utvecklas i sig själva. Detta och mycket mer från boken tycker jag inspirerar läsaren till att bli en bättre person och hur man behandlar andra. 

För att vara riktad mot lite yngre läsare än mig tycker jag ändå att boken är förvånansvärt bra. Den har en intressant handling, och karaktärerna var inte för många vilket gjorde att alla hade sin plats i den röda tråden. Visst önskar jag ändå att boken kunde vara mer utvecklad, så att även äldre skulle kunna glädjas av denna barndeckare. Men oavsett vad jag tycker som

15-åring, så tror jag definitivt att varenda mellanstadieelev skulle älska att läsa om detta enastående detektivarbete. 

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren