Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

Militärkuppen i Chile, terrorattacken mot tvillingtornen och mordet på Anna Lindh

2023-09-11 / Strandarens redaktion

Vi som jobbar med Strandaren bevakar inte bara nutida händelser utan ger också våra läsare historiska återblickar. Under historiens gång har den 11 september blivit ett datum som bär på både smärtsamma och oförglömliga minnen.
Det är en dag som för alltid kommer att vara ingraverad i historieböckerna, med händelser som skakade världen på olika sätt. Vi blickar tillbaka på tre tragiska händelser som inträffade på detta datum - Militärkuppen i Chile 1973, terrorattacken mot tvillingtornen 2001 och mordet på Anna Lindh 2003.

Militärkuppen i Chile - 11 september 1973

Den 11 september 1973 inträffade en av de mest traumatiska händelserna i Chiles historia när general Augusto Pinochet ledde en militärkupp mot landets demokratiskt valda president, Salvador Allende.
Kuppen, stöttad av USA:s underrättelsetjänst CIA, resulterade i Allendes död och inledde en 17-årig brutal militärdiktatur under Pinochet.

Militärkuppen i Chile ledde till omfattande människorättskränkningar, inklusive tortyr och massakrer. Många chilenare flydde landet för att undkomma förföljelsen, och det tog många år för Chile att återgå till demokrati. Händelsen fortsätter att vara en påminnelse om farorna med politisk instabilitet och utländsk inblandning.

Dokumentärprogram SVT Play: Dödens dag - Chile 11 september 1973.

Terrorattacken mot Tvillingtornen - 11 september 2001

Den 11 september 2001 är en dag som kommer att leva för evigt i världens minne. Denna dag inträffade en av de mest förödande terrorattackerna i modern historia när två flygplan kapades och flög in i World Trade Center-tvillingtornen i New York City. Ytterligare ett flygplan kraschade i Pentagon i Arlington, Virginia, medan ett fjärde plan, United Airlines Flight 93, störtade ner i Pennsylvania efter att passagerarna gjorde en hjältemodig insats.

Attackerna resulterade i över 3 000 döda och oräkneliga skador. De förändrade världen och ledde till kriget mot terrorismen och stärkt säkerhet över hela världen.
Den 11 september 2001 kommer alltid att vara en dag av sorg och en påminnelse om världens sårbarhet inför terrorhot.

Dokumentärprogram SVT Play: 11 september.

Mordet på Anna Lindh - 11 september 2003

Den 11 september 2003 skedde en tragisk händelse i Sverige som chockade nationen och resten av världen.
Anna Lindh, Sveriges utrikesminister, mördades brutalt när hon befann sig i varuhuset NK i Stockholm. Hon hade spelat en betydande roll i svensk politik och var en populär figur internationellt.

Anna Lindh var känd för sitt arbete för mänskliga rättigheter och fredsdiplomati. Hennes död var ett svårt slag för Sverige och lämnade ett obotlig sår i landets politiska och sociala hjärta.

Dokumentärprogram SVT Play: Kriminalarkivet - Mordet på Anna Lindh.

Sammanfattningsvis har den 11 september genom historien blivit en dag som påminner oss om både det mänskliga lidandet och vår kapacitet att stå emot och återuppbygga. Dessa händelser kommer aldrig att glömmas och kommer att fortsätta att påverka världen och dess folk på olika sätt. Vi minns och hedrar offren och fortsätter att sträva efter en fredligare och säkrare värld.

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren