Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

Niornas tisdagsjobb: Rädda planeten!

2018-12-19 / Jonatan Åhlund

Världspressen var givetvis på plats för att följa denna historiska händelse.

Klimatmötet i Katowice är över – och så även det på Strandskolan. En av vår tids stora ödesfrågor stod i fokus, och det var eleverna som skulle rädda situationen.

Det lackar mot jul, men eleverna och pedagogerna på Strandskolan ligger inte på latsidan för det. Den sista skolveckan för året bjöd – bland mycket annat – på ett klimatmöte. Niondeklassarna var indelade i gruppen som representerade en rad länder (vi kan avslöja att USA, Saudiarabien/OPEC, Kina, Uganda, Brasilien och Japan var på plats), och hade sedan i uppdrag att arbeta fram ett klimatavtal för en hållbar framtid. De hade förberett sig noga, och det blev en intensiv dag.

Förhandlingarna inleddes med öppningsanföranden från mötets ordförande, liksom de olika länderna. Den samlade världspressen, som hade vissa likheter med två på skolan välkända pedagoger, fick chansen att ställa frågor till delegaterna efter varje tal, vilket de också gjorde. Öppningsdelen följdes upp av lobbyverksamhet, där länderna försökte enas och hitta samarbetspartners inför den stundande slutförhandlingen. Lite lätt tyngda av en julbordsrelaterad matkoma var det nämligen dags för slutförhandlingen, och redan innan den började sipprade rykten om lobbyingen ut. Det var till exempel tal om att USA ”var samarbetsvilliga först, men sen blev det svårare”.

Slutförhandlingarna blev intensiva, och de olika länderna ställde en rad olika krav för en hållbar framtid – för klimatet, socialt och ekonomiskt. När debatten till slut ebbade ut kunde dock klimatmötets deltagare konstatera att de flesta länderna, om än med vissa reservationer, valde att underteckna avtalet.

Ett inledningsanförande är ett absolut måste om en konferens ska anses vara seriös.
Fint ska det vara.

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren