Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

Skadegörelse av dörrstängare kostar Strandskolan stora pengar

2022-09-23 / Nova Lang Dahlstedt och Victoria Engström

Skador på dörrstängaren vid lilla matsalen.

Vi har märkt att en del dörrar i skolan saknar dörrstängare. Det är sakerna på toppen av dörrar som ser till att dörren stängs automatiskt. Vi har intervjuat vår vaktmästare Mats för att få reda på mer om det här.

Vaktmästare Mats berättade att orsaken till detta är att elever har hängt på dörrstängarna. Dörrstängare kan inte hantera vikten av elever som hänger på dem och då går de sönder. Det här brukar inträffa vid tider där de flesta har slutat och ingen är i närheten av de som gör det. Det är inte alls bra att detta händer eftersom att dörrstängare hjälper med att stoppa spridning av eld under brand. Det är på grund av att dörrarna stängs automatiskt när de detekterar rök och då stoppas elden och röken från att spridas till andra rum.

Dörrstängare kostar ungefär 35000 kronor styck, det är pengar som skolan skulle kunnat använda istället till läromedel eller annat för skolan och elevernas bästa.
De pengarna måste nu slösas bort på fler dörrstängare eftersom att vissa elever känner för att hänga på dem.
Det måste sluta nu, vi ska inte behöva slösa bort en massa pengar något sånt.

Det här har börjat hända den senaste månaden, ungefär vid skolstarten. Det har aldrig inträffat tidigare och fram till nu har fyra dörrstängare gått sönder. De som har gått sönder är entrédörren, dörr bredvid NO1, dörr i Seglet och ingång till lilla matsalen.

Snälla häng inte i dörrstängare så att vi kan använda pengarna till något vettigt.

Tack till vaktmästare Mats för alla goda svar på våra frågor.

 

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren