Nyheter från Sveriges alla skoltidningar på ett och samma ställe

Tyresö, Strandaren:

Upplev Europa - Niorna har spelat rollspel på Kulturhuset

2023-03-09 / Nova Lang Dahlstedt och Victoria Engström

TV-studion där parlamentarikerna fick argumentera för sina respektive partiers åsikter.

Vi på Strandaren har tisdag den 7 mars 2023 följt med klass 9B från Strandskolan i Tyresö på en dagsutflykt till Kulturhuset i Stockholm. Där fick eleverna testa på att vara politiker i Europaparlamentet. Det är ett interaktivt rollspel och uppgiften var att skapa, godkänna och modifiera två olika lagförslag från
EU-kommissionen.

Eleverna fick lära sig hur det är att vara politiker och de behövde diskutera, kompromissa och skapa allianser med varandra för att i görligaste mån lyfta fram de ideologier som de olika partierna grundas ifrån. 

Elever blev indelade i fyra olika partigrupper som hade olika värderingar och åsikter. De olika partierna hade olika ideologisk grund nämligen: Traditioner, Ekologi, Frihet och Solidaritet. Eleverna hade i uppgift att lyssna och ta in information från sina väljare som består av Europas befolkning. Så att de på bästa sätt kunde framföra sina väljares åsikter ett sätt som också följde partiets ideologi och samtidigt var till gagn för alla de människor som är medborgare i den Europeiska unionen (EU). Eleverna fick även en annan utmaning då Ministerrådet inte höll med om europaparlamentarikernas förslag och då tvingades eleverna även kompromissa med rådet för att få igenom förslagen. 

Detta var en väldigt lärorik utflykt och eleverna och vi som var med som skoltidningsreportrar lärde oss mycket om hur politikernas arbete som Europaparlamentariker går till.
Vi har fått lära oss hur svårt det egentligen är att vara politiker och behöva lyssna och ta till sig allas olika åsikter.
Till slut lyckades eleverna få igenom de förslag de ville, fast inte utan några ändringar längs med vägen.

Eleverna var bara och testade detta eftersom att det här rollspelet ännu inte har öppnat.
Klassen fungerade därför som en så kallad “pilotklass”. Upplev Europa, som rollspelet är en del av, öppnar på riktigt fredag 17 mars 2023 då skolklasser från årskurs 9 och gymnasiet är välkomna att prova på efter att först ha anmält att man vill komma på besök och göra rollspelet. Det kommer då också att finnas en utställning i Kulturhuset i Stockholm om EU som är öppen för allmänheten. 

Vi tackar hela teamet som arbetat med detta och tack för att vi fick komma och prova på.

Om ni är intresserade av att få veta mer går ni till Upplev Europa.

 

Spelledare Per Johansson. Klicka till höger i bildens mitt för att se fler bilder.

Läs artikeln på Strandaren    |    Till skoltidningen Strandaren